Miért érdemes kipróbálni a stresszoldást?

Írta: Tihanyi Nóra – Stressz- és problémakezelési szakértő (One Brain Kineziológia)

 

Sok helyről hallani különböző stresszoldással, stresszkezeléssel kapcsolatos módszerekről, és ilyen szolgáltatást hirdető szakemberekről. De vajon ez mit jelent? Mire jó? És kinek van erre egyáltalán szüksége?

„Én nem stresszes vagyok, hanem anyagi/párkapcsolati/munkahelyi problémáim vannak! Nem arra van szükségem, hogy valaki megtanítsa, hogyan kezeljem a stresszt, hanem arra, hogy megoldódjanak a problémáim!” – hallom mindenhonnan.

Ez egy nagy igazság! Ugyanis aki stresszes, azaz gyakran feszült, nyűgös, türelmetlen, ingerlékeny vagy hisztis, annak valami nem úgy alakul az életében, mint ahogy szeretné, és ettől tartósan rosszul érzi magát. Ez az állapot minél tovább tart, annál rosszabbul, főleg ha nem látja a problémájára a megoldást.

A stressz mindig egy következmény. Annak a következménye, hogy valami nem megy, nem úgy megy, nincs vagy máshogy van, mint szeretnénk, és ha ezen nem tudunk változtatni, az egy növekvő belső feszültséget okoz. Ugyanakkor a stresszes állapot egy nagyon jó vészjelző is egyben, hiszen általában csak akkor vesszük észre a problémát, ha már elég rosszul érezzük magunkat.

Tehát ha stresszesek vagyunk, és ez sokáig tart, vagy bizonyos helyzetekben újra és újra előjön, akkor érdemes szakemberhez fordulni!

Egy jó stresszkezelési szakértő tisztában van vele, hogy a stresszt kiváltó problémát kell megkeresni és megoldani. Ugyanakkor azt is tudja, hogy sokszor a probléma forrása nem ott, vagy sokkal mélyebben van, mint ahol keressük. Persze lehet az adott, kiváltó helyzetre fogni a dolgot, de általában az csak egy indukátor, és nem a probléma forrása. Ha pedig nem a lényeggel, azaz a probléma valódi okával, foglalkozunk, akkor csak átmeneti javulást tudunk elérni. Egy jó szakember segítségével viszont gyors és tartós lehet a változás.

A stresszoldást végző szakember először abban segít, hogy megértsük, miért okoz nekünk kellemetlenséget az ügy? Hiszen ha jobban körülnézünk, biztosan találunk olyan embert, aki hasonló cipőben jár mint mi, és mégsem szenved miatta. Tehát nálunk valaminek még lennie kell, ami súlyosbítja a helyzetet. Ha rájövünk mi okozza a feszültséget bennünk, már sokszor önmagában ettől megkönnyebbülünk, mert kiderül, hogy nincs velünk semmi baj, normális, hogy nekünk ez ilyen nehéz!

Megfelelő segítséggel azt is fel tudjuk térképezni, hogy mi az, amit megtehetünk a változás érdekében? Hiszen a legtöbb dolog a fejünkben dől el! Ha mi elhittük, hogy nekünk valami nem lehet, valamire nem vagyunk képesek, akkor nem is merjük igazán megpróbálni elérni, mert félünk a kudarctól. Holott lehet, hogy sokkal több van bennünk, vagy sok jó lehetőségünk adódik, amit a stressz miatt észre sem veszünk.

Miután tetten értük azokat a tudatalatti hitrendszereinket, amikkel saját magunkat akadályoztuk a helyzet megoldásában, a jó szakember konkrét eszközökkel segít, hogy ezeket a belső gátakat megszüntessük, feloldjuk, és helyettük olyan pozitív belső programokat alakítsunk ki, ami az ügy mihamarabbi megoldását mozdítja elő.

Ha rájövünk, hogy mi is olyan tehetségesek, erősek vagy felkészültek vagyunk, mint mások, hogy lehet olyan életünk, párkapcsolatunk, mint amilyenre vágyunk, akkor feloldjuk a belső feszültséget, és szorongás helyett minden energiánkat arra tudjuk összpontosítani, hogy elérjük a céljainkat. Így ki tudjuk hozni magunkból a legtöbbet, élni tudunk az utunkba kerülő lehetőségekkel, és ki tudunk mozdulni az addig reménytelennek tűnő helyzetekből is.

Hiszen igaz a mondás: Az vagy, akinek hiszed magad!

Úgyhogy ne habozz, tudd meg Te is, hogy mi van benned!

önkép