YIN JÓGA

Yin jóga óra Tihanyi Petra jógaoktatóval

A Yin jóga az egyik legfiatalabb jógairányzat, ami az Indiából származó hatha jóga és a kinai taoista hagyományok találkozásából született. Ez egy lassú, meditatív, passzív jógatípus, ahol a jógapózokat, ászanákat, hosszan, 2-3-5-8 percig tartjuk ki. A legtöbb ászana talajhoz közeli, földön ülős vagy fekvős pozíció, fizikailag nem megterhelő.

Hatása mélyrehatóbb egy általános jógagyakorlásnál, nem a felszíni izomszövetekkel dolgozunk, hanem a kötőszövetekkel, szalagokkal, ízületekkel. Az ászanák a kínai hagyományból vett meridián-vonalak aktivizálásával hatnak a testre és a lélekre. A hosszan kitartott jógapózok segítségével az érzelmi hatások is intenzívek lehetnek, érzelmi feszültségek, elakadások oldódhatnak fel. A yang típusú gyakorlásoknál (hatha, vinyasa, astanga) az izmok stimulálásával segítjük a kitartást, cselekvést, koncentrációt, míg a yin órákon megtanuljuk, hogyan lehet belelazulni az ászanákba, befogadni, megengedni, passzívnak lenni és csak létezni.

Ez az irányzat a testi gyakorláson túl tulajdonképpen egy belső utazás, ahol megnézzük, mennyire tudunk elcsendesedni, mit találunk odabent, milyen megengedni magunknak a passzivitást, a nem tenni akarást. Ez elsőre nem biztos, hogy könnyűnek hangzik, nem is az, ez egy folyamat. Minden alkalommal mélyül a befelé figyelés. Vannak olyan izgő-mozgó személyiségek, akiknek egyenesen kihívás lehet akár csak pár percig mozdulatlanul ülni csukott szemmel. A yin jóga ezt is fejleszti, kizökkent a hétköznapok pörgő tempójából és megpróbálja elcsendesíteni az elmében össze-vissza cikázó gondolatokat.

Mit várhatsz a yin jógától?

  • Segít a test nyugalmi állapotának visszaállításában, regenerálásában.
  • Revitalizálja a test szöveteit, beindítja bennük az energiaáramlást.
  • Megtanítja lassítani és elmélyíteni a légzést, megtanít relaxálni.
  • Fejleszti az összpontosítás képességét, segít koncentráltabbá és kitartóbbá válni a mindennapokban.
  • Megtanítja félretenni, kizárni a problémákat, elcsendesedni, és más nézőpontból látni a nehézségeket.
  • Javítja a stressztűrő képességet, oldja a szorongást.
  • Egyensúlyba hoz, segít az általános nyugalom, harmónia elérésében.
yin jóga3 (k)