OLÁH RITA

Mentálhigiénés segítő szakember, integrál tanácsadó, pszichodráma vezető

Elérhetőség:

Oláh Rita vagyok, mentálhigiénés segítő szakember, integrál tanácsadó és pszichodráma vezető.

Életem első felében nagyrészt egy multi cégnél gazdasági mérnök végzettséggel dolgoztam. A saját bőrömön tapasztaltam meg a pörgős, nyomasztó határidőkkel teli, stresszes mindennapokat, és hogy a munkanapoknak szinte sosincs vége. Hiába léptem ki a munkahelyem ajtaján, gondolataimban ott jártak a sürgető feladatok, a vitás helyzetek, melyeket próbáltam feldolgozni és letenni. Mindeközben egyre kevésbé éreztem magaménak ezt a munkát. Szüntelen tanulási vágyam újabb és újabb területekre hajtott. Mivel mindig vonzott a pszichológia és az emberi lélek, elkezdtem önismerettel foglalkozni.

Önismereti utam során egyre mélyebbre ástam magamban. Megismertem és megértettem életem és kapcsolati működésem összefüggéseit, ráláttam a saját felelősségemre. Megtanultam az érzéseimet kifejezni, és a nehéz érzésekkel együtt lenni. Úgy érzem, az önismeretnek soha nem lehet vége, azóta is folyamatosan tanulom magam. Célom jóban lenni, jobban lenni magammal, egyre jobban kapcsolódni magamhoz és így másokhoz is.

Az Integrál Akadémián integrál tanácsadóként, majd a Károli Gáspár Református Egyetemen mentálhigiénés segítő szakemberként végeztem, illetve a Magyar Pszichodráma Egyesület által elismert pszichodráma vezető lettem. Több mint 10 év csoportos és egyéni önismereti módszer saját élményű megtapasztalásán, illetve integrál és mentálhigiénés tanulmányaim révén, úgy érzem rátaláltam arra, amit igazán magaménak érzek. Emberekkel beszélgetni, figyelmet adni és kísérni őket önismereti útjukon.

Mára hitvallásommá vált, hogy az elfogadást és pozitív odafordulást nyújtó kapcsolatban tudjuk igazán megismerni valódi önmagunkat, rálelni belső erőforrásainkra, hajtóerőinkre, és ez által Kierkegaard szavaival élve „azzá válni, akik valójában vagyunk”.

A személyközpontú segítő beszélgetések során együttérzésemmel, odaadásommal segítelek, hogy szabadon megélhesd érzéseidet, rátalálj a stabilitást és biztonságot nyújtó belső értékeidre. Nem mondom meg, hogy mit tegyél, nem adok tanácsot, és nem döntök helyetted, mert hiszek abban, hogy a válaszaid magadban találod. Elfogadással, értő figyelemmel kísérlek önmagad, kapcsolataid és helyzeted megismerésében és a saját válaszaid megtalálásban.

Közös érdekünk, hogy minél inkább jó kezekben legyél, ezért fontos számomra, hogy tudd, nem vagyok pszichológus, sem tanácsadó szakpszichológus, sem klinikai szakpszichológus, sem pszichoterapeuta, és pszichiáter. Ennél fogva nem foglalkozom a hétköznapi, egészséges, normális elmeállapottól eltérő, mentális zavarokkal, azaz nem végzek klinikai-, orvosi- és pszichoterápiás kezeléseket, gyógyítást.

Az első alkalmakon elbeszélgetünk, és akkor dől el, hogy tudom-e vállalni a kísérésed lelki nehézségeidben. Kizáró körülmény lehet például: ha van diagnosztizált pszichés betegséged, ha kezeltek már pszichiátrián és rendszeresen szedsz pszichiáter által felírt gyógyszert.

Szeretettel várlak,

Oláh Rita